Samo jedno dijete je najbolje…i svaka majka ga ima

Iznenađena sam činjenicom, od momenta kada sam posala majka, kako su žene, naročito novopečene mame, podložne vjerovati pričama o djeci prijateljica, kolegica poznanica… Kako lakovjerno prihvataju sve bajke o njihovim superherojima i čudima od djece. I to je ih čini da se osjećaju manje vrijednim.

Neki dan u parku sa Enom lično svjedočim tome. Stojim pored žene čija se djevojčica igra s mojom. Vršnjakinje su (saznajem kasnije iz priče) ali je plavokosa fizički može „pojesti“ Enu i djeluje kao da je godinu starija. Ova moja se klacka i broji, prvo na našem pa na engleskom. Mama plavokose me, sva začuđena, pita za Enine godine te joj odgovaram kako su joj dvije i po, ali je sitnija pa djeluje mlađe. Ne može vjerovati kako ova moja melje pa se počne žaliti i zabrinuto mi pričati kako je njenoj 2 i 9 mjeseci ali da još uvijek priča osim mrmljanja „mama“, „tata“, „cuko“. Objasnim joj kako nema razloga za brigu i da je svako dijete individualno pa joj objasnim zašto moja zna brojati.

„Nije pohvalno, znate“ kažem joj. „Mnogo vremena provodi gledajući youtube klipove na kojima djeca broje i ponavljaju boje“  – nastavljam u želji da joj objasnim kako nije nikakav genije nego je splet okolnosti takav.

„Neće da jede bez mobitela ili tableta i to je tako od 17og mjeseca. Ako biram između toga da ne jede ili da pojede obrok uz youtube, biram ovo drugo iako znam da je pogrešno. Znate, naše hranjenje traje po sat vremena, pa ako izračunate da jede 5 puta dnevno to je skoro 5 sati svaki dan. Dovoljno dugo da nauči sve boje i brojke“ – objašnjavam joj i zaključujem kako je treba biti sretna što nema takvih problema i da ne brine što je fond riječi njene curice takav kakav jeste. Progovorit će, pa će doći vrijeme kada će je ponekad i ušutkivati. Bitno je da jede!

Isti taj dan srećem mlađu djevojku sa bebom u kolicima. Neodoljivi dječak je u poluležećem položaju a iz nekoliko razmjenjenih rečenica s mamom saznajem da mu je šest mjeseci. Majka je zabrinuta jer njen dječak još uvijek ne sjedi stabilno. Prijateljicina curica, kaže, sjedi od navršenih pet. Ena je počela stabilno sjediti sa devet, kažem joj. Propuzala je sa 11 a prohodala sa 16.  Jesam li dramila? Nisam. Nikad. Forsirala? Nikad.

Kažu mi je lijepa je. Nestvarno lijepa. Da…ima tu dugu kosu i krupne oči ali nije bila takva po rođenju. Mislili su da je dječak, skoro do navršene godine. I u bolnici kad su mi je prvi put donijeli rekli su „evo vašeg sina“. Hoće li ostati ovako lijepa kao danas? Pod znakom je upitnika. I ne zamaram se tako nebitnim stvarima.

To savjetujem i svakoj mami koja ovo čita. Ne opterećujte se pričama koje su napuhane i upakovane u šareni papir. Nije sve tako kako vam se čini i prezentuje. Kada će prohodati, početi pričati, kada će mu narasti zubi sve je to u drugom planu. Zdravlje. Ono je broj jedan.

Na to me svaki put podjsjeti bliska prijateljica čije dijete boluje od autizma. Dječak. Osam godina. I sva sretna mi neki dan govori kako je rekao riječ „sladoled“. Prvi put. Treba li me poslije toga brinuti što je ova moja još u peleni i što neće da proguta sažvakano meso?

 

 

 

 

  6 COMMENTS

 • nagellack grün srpanj 24, 2017 Reply

  Kunstnägel – Ein Trend erobert Europa!
  Acrylnägel glänzen ausnahmslos einwandfrei in Form gehalten und verkörpern Gepflegtheit.
  Nur was verbirgt sich eigentlich hinter dem Trend?
  Wer sich über das Thema “Nailart” kundig macht,
  fühlt sich rasant von der Unmenge an mannigfaltigen Ausdrücken und Utensilien überlastet.
  Inlays, Skelettblätter, Swirls, Basisgel ,,usw., sind geeignet den Anfänger schon leicht zu übervorteilen. In Folge dessen unterrichten unsere Autoren über Thematiken über die Nail Art.
  Auf diese Weise lesen Sie auf unserer Website zweckdienliche Artikel wie etwa „Sind Kunstnägel gesundheitsschädlich?“ ebenso wie alternative vorteilhafte Tricks.
  Ferner offerieren unsere Inhalte zusätzlich mehrere Schritt-für-Schritt-Erklärungen wie man Nagelmodellage
  im Alleingang schaffen kann. Bei Nagelstudio-Zuhause findet jedermann ganz
  bestimmt was er sucht. https://davidzg34fi.tumblr.com/post/162473135757/gel-naegel-ein-gewinn-fuer-huebsche-haende

 • Anonimno srpanj 28, 2017 Reply

  Malena vam je med medeni 🙂 Samo mogu rec hvala bogu pa postoji you tube!!!!

  • eninamama srpanj 29, 2017 Reply

   Hvala mnogo 💖 i ja kazem…zivio youtube ☺

 • Sammy srpanj 28, 2017 Reply

  Right now it looks like WordPress is the best blogging platform out there right now.
  (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?

 • random srpanj 29, 2017 Reply

  Hi there, this weekend is good for me, because this time i am
  reading this wonderful informative post here at my house.

 • Anonimno rujan 3, 2017 Reply

  Ne razumijem te druge mame koje se natjecu..cije je dijete “savrsenije” jer puza, posjeda se, radi ovo ili ono. Gdje ce zakasniti? Nahodat ce se i napricati.
  Savrsen mi je onakav kakav jest..bas sa tim vragolastim osmijehom i rupicama na obrazu.
  I sorkač sto mu nisu vec i sedmice niknule 😂
  Blog je fantasican, ostanite i dalje ovako vesele 😘

what do you think?

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*