Govorim li išta drugo osim “zvaći” i “gutaj”?

Iz naslova je jasno a i njen izraz lica sve govori: ona je jedna od onih koji ne vole jesti. A nije ni čudo obzirom čija je. Činjenica da sam fakultet završila sa 39 kilograma dovoljno govori o tome koliko sam voljela jesti. Izgleda da ti život kad-tad vrati ono što si radio drugima. Tek sad razumijem bitku moje mame koja je živjela za dan kada ću sjesti i pojesti sve iz tanjira ili makar spomenuti da sam gladna.

Ponekad se uhvatim da sve je što progovaram u toku dana “jedi”, “žvaći”, “gutaj”, “požuri” i da sam potrošila sve moguće ucjene kako bi Ena obrok pojela u roku od 20ak minuta. Njeno hranjenje traje cca. 45 minuta uz obavezno gledanje crtanih filmova. Da li sam pravila neke greške u koracima, vjerovatno da jesam jer je blendadnje hrane poprilično dugo trajalo. Dok su druge bebe u kolicima glodale kiflu ili plazmu, ja sam u glavi pravila najgori scenario u kojem se ona guši komadićem hrane tako da je priča o kifli ili keksu padala u vodu.

 

Sa skoro 16 mjeseci počela je jesti krutu hranu  a sa 4,5 mjeseca imala je dva donja zubića!!! Od uvođenja krute hrane počinju muke zvane “čuvanje zalogaja u ustima”, “meljanje”, “15minutna priprema za gutanje” i na kraju zvanično gutanje zalogaja. I to ako nema youtuba, nema ni jela. Mnoge mame su mi savjetovale da izbacim mobitele i tablete ili preskačem obroke i pustim je da ogladni ali ništa od toga nije upalilo. Ako biram između toga da ne jede ili da jede uz tablet, biram ovo drugo tješeći se činjenicom kako je to jedino vrijeme kada gledan u ekran.

 

Na svu sreću voće voli od početka pa mi užina od miksa mješavine tri-četiri voćke uz dodatak mljevenih orašastih plodova i keksa dođe kao odmor jer smo s tim gotovi za 10 minuta. Samo mame čije djeca slabo jedu znaju o čemu pričam. Ove druge su prave sretnice.

Kako vi drage moje izlazite na kraj sa ovim? Postoji li neki čarobni metod koji će ih ubrzati i napraviti od njih male izjelice?

 

 

    2 COMMENTS

  • Anonimno srpanj 28, 2017 Reply

    Nisi jedina mama vjeruj, da te utjesim od sedme godine ko i pojede se nesto 😉

  • sanja_k listopad 18, 2018 Reply

    Moj mali je nedavno krenuo s povrćem, i to zahvaljujući onim plišancima iz Konzuma “Zdravoljupci” kaj su U obliku nekog voća ili povrća. Ako nekog zanima, ili ima viška naljepnica neka zaviri ovdje https://ekatalog.hr/konzum-katalog/ .

what do you think?

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*