Zašto sam napustila posao urednice

Neću mnogo pisati. Znam da nemate vremena za čitanje. Škola je počela, brige i obaveze oko djece su tu, a i posao na koji trebate otići.

Vjerujem da će nekome naslov zvučati kao najveća ludost, a nekome možda kao velika hrabrost.

Devet godina sam u novinarstvu. Imala sam sreću učiti od najboljih i napredovati sa svakim uloženim trudom i predanim radom. 33 su mi…za koji dan i godina više. Prestala sam gledati na titule i sve ono što se stavlja ispred imena i prezimena.

Posljednjih nekoliko godina obavljala sam funkciju urednice dva mjesečna lifestyle magazina i za to vrijeme sam stekla nebrojeno poznanstava koja se ne mogu mjeriti ni s jednim bogatstvom na svijetu. Ipak, u zadnje vrijeme sam se često pitala da li je najveća uloga koju možete dobiti u svijetu novinarstva dovoljna za sreću ako ste uslovljeni da u slobodno vrijeme radite ono što vas ispunjava?

Potpuno sam svjesna činjenice da je u današnjem vremenu i sistemu u kojem živimo, borba za egzistenciju i puko preživljavanje najveća briga, ali nismo li malo zanemarili vlastite potrebe, snove, želje, mogućnosti, sposobnosti…?

Blog o majčinstvu počela sam pisati prije dva mjeseca. Želja da svoja iskustva prenosim u ovoj formi rodila se s rođenjem moje kćerke Ene. Potreban je bio određeni period i trebalo je čari majčinstva osjetiti na koži kako bih krenula u ovu priču.

U vrijeme kada sam stvarala novi projekt, tačnije magazin koji je prije sedam mjeseci stigao na naše tržište, osjetila sam kako je vrijeme da spojim ljubav prema pisanju i svojoj kćerki i da pokrenem blog simboličnog naziva eninamama. Iako je blogerska scena u svijetu i u regionu posljednjih godina razvijena do te mjere da predstavlja osnovno zanimanje od kojeg se može lijepo živjeti, kod nas se to još uvijek smatra hobijem i nečim što radite zbog ličnog zadovoljstva, a ne bilo kakve zarade.

Ipak, ne gledamo svi na ove stvari isto. Moj hobi  bio je potencijalna opasnost koja će u budućnosti uzeti prioritet nad onim čime se primarno bavim te je neočekivan slijed takve situacije bio uslov od strane mojih poslodavaca. ..biti Enina mama ili urednica magazina?

Pogađate li šta sam izabrala? Da…izabrala sam da budem sretna. Obećala sam sebi da mi nikad i niko u životu ne može uzeti kontrolu nad privatnim životom niti upravljati mojim slobodnim vremenom. Izabrala sam da nastavim svoju priču u koju vjerujem…bez velikih očekivanja.  Izabrala sam biti Enina mama. I nisam se prestala nadati da ću u skorije vrijeme naći poslodavca kojem to neće smetati.

Sigurna sam da će se mnogi pronaći u ovoj priči i vjerujem da dosta vas nema hrabrosti za tako velike odluke u životu. I meni je trebalo dosta savjetovanja, podrške i potvrde kako ne postoji ništa važnije od vlastite sreće, slobode i bezuvjetnih ljudskih odnosa.

Pogodila je to “u centar” jedna divna Nina koju redovno pratim putem Instagrama:

“Svako nekada ima svoje drvo od kojeg ne vidi šumu. Neko ne želi da pogleda iza, neko se plaši, neko se tješi da nema ničeg. Hrabri posjeku drvo, ili ga zaobiđu da vide. Neki u tim krošnjama odžive svoj vijek. Od svakog može da se uči, čak i od onog koji nije ništa naučio… samo ako želiš. Tarzan i Jane ne bi bili to što jesu da nisu sišli sa svog drveta i postali Lord i gospođa Greystoke koji uvijek mogu da se vrate na svoje drvo kao turisti. Nekada je najduži i najteži bijeg od sopstvenih ograničenosti”.

Nazdravljam za sve koji su svoje drvo srušili, zaobišli ili sa njega sišli i otišli. ŽIVJELI HRABRI MOJI TARZANI I SVE MOJE HRABRE JANE”!

 

 

FOTO: Adis Valjevac

Majice: 4design

  8 COMMENTS

 • Dzenita rujan 10, 2017 Reply

  Ti si jedna divna, hrabra, i nada sve pametna zena ljubim te i zelim ti mnogo srece.

  • eninamama rujan 10, 2017 Reply

   Mnogo hvala na divnim rijecima draga Dzenita ❤💋

 • Maja rujan 10, 2017 Reply

  … I ja sam napravila slicnu stvar kada sam, kao urednica casopisa za koji si i sama radila, osjetila da mi privatni zivot lagano izmice kontroli… Sve najbolje i hrabro naprijed.

  • eninamama rujan 11, 2017 Reply

   Draga Majo…sve znas ☺ Hvala mnogo na rijecima podrske. Puse od Ene i mene 😘😘❤

 • Aida rujan 11, 2017 Reply

  Enina mama podržavam maximalno i zelim ti svu sreću šta god da dotakneš ili kreneš raditi a biće novih poslova,jedna vrata se zatvore druga otvore to je dio života.A najljepši dio života je upravo ovo sto si odabrala ❤️

  • eninamama rujan 11, 2017 Reply

   Hvala mnogo ❤ Saljem puno poljubaca 😘

 • Azra rujan 11, 2017 Reply

  I sta kaze tvoja nova “mala kolegica”?
  Ona ce sve podrzati sigurna sam, jer te voli najljepse i zna da radis u korist vas dvije 🤗

  😘 od nas dvije

  • eninamama rujan 11, 2017 Reply

   Sva sreca pa ne zna sta se desava 🤣 odusevljena je sto ponovo ide da se fotka 🤣🤣😍😍
   Ljubimo vas drugarice ❤❤❤

what do you think?

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*