Naučilo me njeno loše iskustvo…bezbrižna trudnoća nema cijenu!

Često u životu znamo biti nezahvalni i obično ne znamo cijeniti ono što imamo. Shvatamo to onda kada su nam prijatelji u problemu. Nedavno sam se našla u jednoj situaciji iz koje sam izašla bogatija za iskustvo, zahvalnost i sa novim saznanjima koja će koristiti svima ako se nađu u nevolji.

Prijateljica mi je u drugom stanju. Željno čeka svoju prvu bebu. 29 joj je. Prije mjesec dana pozvala me na kafu i prilično zabrinutim tonom saopštila mi da moramo popričati i da joj treba savjet. 12. sedmica trudnoće i drugi ultrazvučni pregled donio joj je zabrinjavajuće podatke, povećan nuhalni nabor. Dovoljno da joj svaka slika o sretnoj trudnoći postane crna! Doktor je morao uputiti na daljne analize, amniocenteza ili neinvazivni prenatalni test.

Odmah mi je rekla kako ne želi da joj predlažem amniocentezu jer je upoznata kakve rizike nosi. Ne želi čekati 16u sedmicu kad ju je moguće uraditi.  Ne želi invazivne analize, ne želi bilo kakve igle blizu trbuha i ne želi rizikovati pobačaj koji nije tako rijetka pojava nakon ove analize. Razumljivo, pomislim. Da sam kojim slučajem imala probleme, sumnjam da bih ikada pristala na amniocentezu. Osim u situaciji da je to jedino riješenje.

Logičan slijed našeg razgovora i prvi korak ka rješavanju njenog problema bio je google za dodatne informacije. “Neinvazivni prenatalni test” je prvo što smo ukucale u pretragu. Ima ih nekoliko ali jedan mi posebno odvuče pažnju broj 1 u svijetu- Nifty test, 2 000 000 trudnica je uradilo ovaj test, najveća klinička studija je provedena na bazi ovog testa. Više od sat vremena isčitavale smo sve što se moglo pročitati, a njene suze u očima nikada neću zaboraviti. Nisam sigurna da li je plakala zbog situacije u kojoj se našla ili zbog rješenja koje smo potencijalno pronašle.

 

O čemu se radi? Dođete u laboratoriju, izvade vam krv u 1 epruvetu (kao kod standardne procedure vađenja krvi) i to je sve! Nifty test je neinvazivni prenatalni test koji ispituje rizik postojanja genetskih poremećaja kod beba.  Za obavljanje testa potrebna je samo mali uzorak majčine krvi, a može se uraditi već od 10. nedelje trudnoće, što nas je posebno obradovalo jer nismo zakasnile, a nije ni prerano. Priroda se i za to pobrinula da nam omogući da saznamo o zdravlju nerođene bebe pomoću majčine krvi, u kojoj se nalazi bebina DNK. Dva sata nakon poroda bebina DNK nestaje iz krvi majke.

Odmah smo istražile gdje se može raditi kod nas i pozvale smo predstavnicu Nifty testa za BiH,  gdje smo dobile informacije da je test 99% tačan, da se rezultati dobiju u roku 6 do 10 dana i da ne postoji rizik ni za mamu ni za bebu. Dovoljno poticajne informacije zbog kojih nismo htjele preuranjeno slaviti, ali se ne sjećam kada sam bila ushićenija. Osjećala sam da je sve uredu, ali ona majka kao majka treba potvrdu. Izbjegli smo amniocentezu i sve ostale nepouzdane metode i pronašle smo test koji će nam otkriti sve; Nifty test daje mnogo odgovora, između ostalog da li beba ima Daunov, te Edvardsov ili Patau sindrom koji su potpuno nekompatibilni sa životom. Zatim da li postoje poremećaji spolnih romosoma, trisomija 22, 16, 9, velikog broja mikrodelecija. Predstavnica Ines koja je inače genetičarka, vrlo stručno i strpljivo je odgovarala na sva naša pitanja i potpitanja, objasnila nam je šta znače svi ovi poremećaji, rekla nam je i da Nifty posmatra i sve ostale hromosome i ukoliko se bilo šta ustanovi tim genetičara savjetuje trudnicu koje korake da poduzme dalje. Nifty test spada u najtraženije skrining testove, razmišljam u tom trenutku posmatrajući prijateljicu da je to najrealniji podatak.

Pored svih analiza test vam može dati i informaciju o spolu fetusa ukoliko želite da je znate. Mi smo saznali osam dana nakon vađenja krvi…prijateljica nosi dječaka!

Ono što je nam je bilo bitnije od samog spola jesu rezultati. Objašnjeno nam je kada se desi pozitivan rezultat, preporučuje se dodatna invazivna dijagnostička procedura (amniocenteza npr.) čiji trošak snosi  njihova kompanija, kako bi upravo dokazala da je njihov test tačan.

Slavlje je nastupilo kada nam je stigao negativan rezultat što je podrazumijevalo da je s njenim dječakom i trudnoćom sve u najboljem redu.

U trenucima njene borbe sa navalom pomješanih emocija u kojem je prevladavao strah, prisjećala sam se momenata svoje bezbrižne trudnoće i urednih ultrazvučnih pregleda. Prisjećala sam se svoje sreće nakon svake doktorove konstatacije da beba super napreduje i kroz njen primjer sam shvatila koliko pažnje posvećujemo zdravlju djece kada se rode. Zdravlje bebe dok se razvija u nama bitnije je od bilo čega! Ne postoji cijena otklanjanja i najmanje sumnje da nešto ide krivim putem. Reagovati na vrijeme od ključne je važnosti, jer devet mjeseci je dug period da brigu i sumnju nosimo na leđima.

Problemi se mogu desiti svakoj od nas. Moja prijateljica dokaz je kako dobna granica nije mjerilo. Rizik za probleme nose jednako i one 35+ kao i one od 29 godina, pa i još mlađe trudnice. Ukoliko ste jedna od onih mama koja prolazi kroz isto, koja se pita da li je sve uredu, ne čekajte sutra. Na ovom linku saznajte sve o testu www.nifty-test.ba  Pozovite – informišite se. Ne dozvolite sebi rizik koji dolazi odgađanjem.

what do you think?

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*