Moja borba sa ožiljcima je počela

Da li su vas i koliko koštale greške iz mladosti? Da li su to one koje ste uspjeli ispraviti ili one koje su vam trajno nanijele štetu? Ja spadam u ovu drugu grupu.

Problemi s kožom počinju već u osmom razredu osnovne škole. Aknozna koža obilježila je srednjoškolske dane, a izostanci s nastave uglavnom su bili opravdavani groznom slikom mog, kozmetički tretiranog, lica. Koliko suza sam isplakala zbog akni najbolje zna moja draga kozmetičarka Vedrana Dupanović i sestra koja mi je bila vjerna pratnja i rame za plakanje.

Akne u pubertetu najviše su se pojavljivale na području čela i obraza (i to na sredini). Kako sam mislila da je to nešto trenutno i prolazno, stvari sam uzimala u svoje ruke (čitaj masakrirala sam se krišom, nastojeći se riješiti problema).

Nakon skoro godinu dana očaja i pokušaja da od sebe napravim kozmetičarku, odlučila sam se za stručno lice koje će pokušati popraviti nanijetu štetu. Redovnim čišćenjem (četiri puta mjesečno) uspjela sam akne staviti pod kontrolu, a crvenilo od nestručnog istiskivanja sam riješila tretmanima sa voćnim kiselinama. Bilo je potrebno više od godinu dana da lice dovedem u red. Od tada se više ni jedna akna na mom licu nije pojavila. U međuvremenu sam i izašla iz faze puberteta. Ali…ostalo je nešto mnogo gore…duboki ožiljci od akni.

Nisam im na početku mnogo pridavala značaj jer sam bila sretna gledati u ogledalu lice bez akni. Vremenom su ožiljci postajali plići ali sam shvatila da ne postoji šansa da ih se u potpunosti riješim. Nakon odlazaka kod stručnih osoba, dermoabrazija je bila ono što su mi najviše predlagali. Pri tom mislim na pravu, krvavu dermoabraziju, koja nije nimalo bezazlena i gdje je oporavak nakon tretmana jako dug. Odustala sam od te priče jer nisam spremna za nešto tako drastično i invazivno.

Ove godine odlučila sam započeti pravu borbu sa ožiljcima. Istražila sam sve moguće opcije i raspitala se šta je to najdjelotvornije. Došla sam do nekoliko opcija: Microneedling, PRP i hemijski piling. Tri tretmana koja potvrđeno daju vrlo dobre rezultate.

Svoje povjerenje poklonila sam novootvorenom estetskom centru Hekim koji se nalazi u sarajevskom naselju Švrakino selo (ulica Safeta Hadžića). Nekoliko dragih dama koje pratim na Instagramu mi je takođe potvrdilo zadovoljstvo sa ovim centrom, a i sam pristup doktora ulio mi je dodatno povjerenje.

 

Plan za moje lice bio je sljedeći: 3x PRP tretman i 3x Microneedling.

Nakon ultrazvučnog čišćenja lica i tretmana dubinskog hidriranja kože, urađen mi je prvi PRP u kombinaciji sa microneedlingom. Evo o čemu se radi.

PRP je tretman pomlađivanja matičnim ćelijama je metoda pri kojoj se upotrebljava minimalna količina vaše krvi za pomlađivanje kože. PRP podrazumijeva izdvajanje ćelija i proteina koji se nalaze u krvi i ubrizgavanje u kožu. Tako se pospješuje obnavljanje kože i potkožnog tkiva. Na ovaj način se potiče regeneracija i oporavak tkiva na licu, što je kod mene primaran zadatak. Budući da se kod ovog tretmana koristi vaša krv, ne postoji mogućnost nuspojava.

Mašina koja iz vaše krvi izdvaja krvnu plazmu

 

Krvna plazma

Prije samog tretmana izvadi se krv (kao kod klasičnog vađenja) i onda se u posebnom aparatu, centrifugom s velikim brojem obrtaja, odvaja plazma od ostalih sastojaka vaše krvi. Nakon toga se plazma s iglama ubrizgava u lice. Prije tretmana se nanosi anestezija u vidu gela tako da tretman uopšte nije bolan.

Nakon ubrizgavanja krvne plazme, radi se microneedling. To je tretman mikroiglicama i spada u vrlo efikasnu nehiruršku metodu za uklanjanje bora i ožiljaka, strija, pigmentacija, ožiljaka nastalih od posljedica akni potpuno bez kontraindikacija i bilo kakvih komplikacija. Mikroiglice, čija se dužina može podesiti, izazivaju vertikalne ubode na koži pod 90 stepeni te površinsko oštećenje kože koje potiče njenu obnovu. Osjećaj je blagog grebanja.
Microneedling tretman mikroiglicama vrši mikrooštećenje kože koje mi vidimo u obliku crvenila koje traje do nekoliko sati te na taj način stimulira proizvodnju kolagena i elastina.

Microneedling

 

Dermapen uz pomoć kojeg se radi microneedling

Tretman nije bolan zbog anestetika kojeg sam spomenula, a nakon tretmana (koji traje oko 20ak minuta), na licu je prisutno crvenilo (bez krvi). Crvenilo se povlači nakon 24-48 sati, u zavisnosti od osjetljivosti kože. Nekoliko dana nakon tretmana primjetno je blago ljuštenje nakon kojeg dobijamo novu, zdraviju, zategnutniju kožu.

Rezultati su vidjljivi već nakon prvog tretmana. Istina da je koža odmah nakon tretmana zategnutnija i napetija i da se, u mom slučaju, ožiljci (jer su preeeduboki) opet ukazuju kroz nekoliko dana ali ne u onoj mjeri u kojoj su bili ranije.

Odmah nakon tretmana. Koža je zategnuta i “ispeglana”

 

Blago crvenilo koje traje do dva dana

Ako želite da govorim u brojkama, ožiljci su se nakon dva tretmana smanjili za 50%. Čeka me još jedan tretman od kojeg očekujem najviše. Svjesna sam da je proces nastajanja ožiljaka bio dugotrajan, pa sam spremna na to da će i proces njihovog nestajanja biti još dugotrajniji. Ne očekujem 100% glatku kožu ali sam i trenutnim rezultatima i više nego zadovoljna. Hekim Aesthetics centar ispunio je moja očekivanja! Povjerenje opravdano!

Sve dodatne informacije, konultacije, preglede i cijene možete dobiti putem mail-a info@hekim.ba, telefona +387 33 465 465 ili ih jednostavno potražite na drušvenim mrežama

https://www.facebook.com/HekimAesthetics/ 

https://www.instagram.com/hekimaesthetic/?hl=en

what do you think?

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*