Brinemo o zdravlju na zabavan način

Koliko puta ste do sada čuli kako djeca odbijaju popiti sirup, kapsule, bilo koji lijek za vrijeme dok su bolesni ili neki dodatak prehrani svakodnevno? Rijetki su oni slučajevi kada djeca radosno trče prema mami koja je već napunila kašiku do vrha nadajući se da neće naići na negodovanje i odbijanje.

Na svu sreću nismo imali mnogo situacija u kojima smo Eni morali davati sirupe ili lijekove jer nije bila često bolesna ali smo imali (čitajte imamo još uvijek) problema sa apetitom pa je sirup za poticanje istog obavezan “detalj” na kuhinjskom pultu. Od prvog sirupa kojeg je popila kada je dobila prvu temperaturu stvorili smo jedan poseban običaj, a to je da svakoj fotografiji na ambalaži bilo kojeg lijeka (koja obično ima neki lik zanimljiv djeci) damo ime i poseban zvuk koji obično mama oponaša.

Pa smo se tako družili sa snažnim jagodicama, crvenosićastim medama, šašavim zekama, bracama i sekama koji su uvijek od Ene molećivim glasom tražili samo jedno; a to je da ih popije. Fora koja nam je uvijek upalila i koju preporučujemo svima vama.

Tako smo se i sa Vajicom zmijicom susreli prvi put nakon korištenja antibiotika, a za vrijeme zimskih dana družimo se s njom svakodnevno. Zmijica je definitivno njen omiljeni lik jer je bez ukusa i mirisa, a 10 kapi u kafenoj kašičici ne izgleda mnogo za progutati.

Nisam sigurna koliko je potrebno naglašavati važnost D3 vitamina u fazi razvoja male djece (ali i kod odraslih) naročito za vrijeme onih mjeseci koji u svom imenu imaju slovo “R” ali mi se toga strogo pridržavamo od Eninog rođenja. Kapi s vitaminom D3 u preporučenoj dnevnoj dozi uz kulturu mikroorganizama (dobrih bakterija) u cilju održanja zdravlja kostiju, posebno ako prehrana nije adekvatna (hrana s premalo vitamina D) ili kada je onemogućeno izlaganje suncu (zimski mjeseci) je pod OBAVEZNO. Korištenje probiotičkih sredstava nakon korištenja antibiotika je takođe pod OBAVEZNO. Zašto prednost dajemo Waya kapima (pored toga što na pakovanju ima našu zmijicu drugaricu) jeste što su to jedine D3 kapi sa probiotičkom kulturom. Ukoliko imate novorođenče i mučite muku sa grčevima onda je ovo definitivno izbor kod kojeg nema greške.

Važnost probiotika otkrila sam i sama nakon greške koju sam napravila, prije nekih sedam godina. Desetodnevna terapija antibioticima bez korištenja probiotika ostavila je na moj organizam tako teške posljedice, za koje mi je bilo potrebno mjesec dana da ih se riješim. Gastrointenstinalne tegobe koje sam tada imala ne bih poželjela nikome. Od tada su probiotičke kapsule obavezan preparat kućne apoteke. I to ne bilo kakve, nego one koje će se slagati uz njenu Zmijicu jer, što pije Ena to moraju piti svi ukućani uključujući i sve njene omiljene igračke.

 

 

Više o Wayi čitajte na: www.waya.ba?utm_source=Enina%20mama&utm_medium=Blog&utm_campaign=Waya

what do you think?

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*