Televizija u našem domu

„Mama mogu li gledati crtani“ rečenica je koju je Ena naučila još od kad je počela pričati. Već davno sam joj objasnila kako je cjelodnevno gledanje u ekran bespotrebno i da sat vremena provedenih ispred TV-a treba da zamijeni sa dva sata igre u parku. Nismo nikada oko toga imali problema osim ako joj odlučim ugasiti TV usred Patrolnih šapa ali i za to imamo rješenje jer joj već sutra mogu vratiti istu epizodu da pogleda do kraja.

Jedna sam od onih koja smatra da je tehnologija bez sumnje olakšala i poboljšala naše živote ali da je kontrola korištenja tehnologije u porodici jedan je od velikih izazova roditeljstva 21. vijeka. Niti jedna krajnost nije dobra, a to vrijedi i kad je riječ o djeci i tehnologiji.

Lično nastojim da vrijeme koje provodi ispred TV ekrana ili tableta bude ispunjeno kvalitetnim i edukativnim sadržajem pa je Youtube rezervisan za učenje boja i slova na engleskom, a ne za igranje igrica ili gledanje klipova sa, djeci neprimjerenom, tematikom. Ista stvar je i kod sadržaja koje gleda na TV-u.

Kako muž i ja nemamo običaj gledati reality programe na ekranu je obično Pikaboo ili N1, pa kad se Ena odluči prebaciti na mobitel ili tablet ostaje nam prostor da pogledamo nešto od informative ili dokumentarnog žanra.

Praktično, raznovrsno, zabavno…

Moram da vam priznam, da nakon što sam otkrila EON televiziju, našu svakodnevnicu smo učinili lakšom i naš TV pretvorili smo u smart TV. Sada konačno možemo svi istovremeno uživati u sadržajima koje volimo svako na na svom uređaju u stanu; TV-u, tabletu, laptopu i mobitelu. Moram li napomenuti kako je Ena “zadužila” tablet i rezervisala ga za Pikaboo, tata laptop za praćenje Sport Klub kanala, a mami je pripalo počasno mjesto ispred TV-a za omiljene kanale, serije i lica  na N1 i obaveznu “Praktičnu ženu” na Nova BH (koju od sad mogu vratiti jer se emituje dok sam na poslu). 😊

Ruku na srce, predmeti naših TV interesovanja su potpuno različiti ali se opet svi okupimo na jednom mjestu kada se na ekranu prikaže logo Youtube. To je znak kako nas čekaju minute smijeha uz klipove omiljenih nam funny kanala. Uz najbrži internet koji je dijelom EON paketa kojeg imamo, gledanje predstavlja potpuni ugođaj.

Kino nam više ne treba

Pored toga što smo uz EON, dio sadržaja telefona smart Box-om, prebacili na TV ( pa možemo gledati youtube) opcija pauziranja nam je postala spas. Pritisnuti tipku PAUSE za vrijeme gledanja crtanog, utakmice, serije ili bilo kojeg drugog sadržaja na bilo kojem kanalu koji ide u real time-u, te nastaviti gledati tamo gdje smo stali, izaziva erupciju oduševljenja jer to znači da će Ena pristati na ručak uz garanciju da joj neće proći “bitne” scene omiljenog crtića.

Edin i Ena su moja najvjernija publika jer ne propuštaju pogledati niti jedno moje TV gostovanje. To je ono u čemu su ujedinjeni kada je riječ o sadržaju. Ja to obično ne gledam (jer su emisije u kojima gostujem pretežno uživo) ali sada uz opciju 7 dana vraćanja sadržaja unazad mogu pogledati naknadno.

Spremanje za odlazak u kino je takođe misaona imenica pored svih obaveza koje imamo u toku dana. Sa našim „pametnjakovićem“ od TV-a već smo uspjeli odgledati tri filma (nakon što E zaspi) jer imamo „sopstvenu“ videoteku koja broji preko 14.000 naslova. Ako uspijemo odgledati još pet do kraja godine biću i više nego sretna.

Savjeti dr. Goodwin

Iako se u posljednje vrijeme često polemiše o temi „Djeca i izazovi tehnologije“ pročitala sam nedavno sjajne savjete dr. Kristy Goodwin, savjetnice za roditeljstvo u digitalnom dobu.

Ona navodi da  postoji nekoliko stvari koje se trebaju uzeti u obzir kada je u pitanju primjereno i kvalitetno vrijeme provedeno ispred ekrana:

  1. Šta se gleda: Je li sadržaj primjeren dobi i je li obrazovnog karaktera? (mi se trudimo da to uvijek bude jedinstven sadržaj za četverogodišnjake)
  2. Kada se gleda: Naprimjer, sat vremena prije odlaska u krevet, djeca ne bi trebala gledati u ekran. (trudimo se da ovo poštujemo ali ne ide uvijek od ruke)
  3.  S kim dijete gleda: Gledanje s roditeljem, bratom ili sestrom ili vršnjakom može pomoći u razvijanju djetetovih govornih vještina tokom interakcije. (često znamo prepričavati scene iz crtanog koje joj nisu najjasnije i to je jedan od pravih poteza za djecu Enine dobi)
  4.  Gdje se gleda: Je li ekran u dostupnom području u stanu u kojem možete sudjelovati i nadgledati dijete u njegovom/njenom korištenju? (u našem domu se TV sadržaj gleda na svim raspoloživim uređajima TV, laptop, tablet i mobitel ali nadzor je uvijek aktivan)

I da sumiram naslov ove priče…Televizija u našem domu = igra + zabava, znanje + informacije! Ključ je u balansu.

what do you think?

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*